Free shipping within EU | 100% Satisfaction guarantee
0 Cart
Added to Cart
  You have items in your cart
  You have 1 item in your cart
   Total

   Alltsedan matcha introducerades i Japan under 1200-talet har både intresset för matcha och framställningsprocessen gått framåt. På senare tid har även vetenskapen tagit sig an denna, för oss västerlänningar, mindre vanliga hälsodryck. Med alla nya vetenskapliga fynd som gjorts runt matcha har även nya former att konsumera matcha på introducerats. Allt från matcha-latte till matcha-smoothies, bakelser, glass och olika typer av maträtter. Faktiskt nästan allt annat man kan tänka sig. När allt kokas ner kan man säga att det finns två huvudsakliga anledningar till varför matcha nu växer i sin popularitet: dess goda smak och dess hälsoeffekter. 

   På den här sidan visar vi vad vetenskapen säger om matcha.


   1. En jämn energinivå   Det kan låta märkligt, men matcha är faktiskt både uppiggande och avslappnande på samma gång. Förutom att matcha innehåller koffein (ungefär ⅓ av en kopp kaffe) så innehåller matcha även L-teanin, en aminosyra som hjälper dig att uppnå samma lugnande effekter som vid meditation. Detta är för att kombinationen av koffein och L-teanin aktiverar alfavågorna i hjärnan, alfavågor som hjälper sinnet att slappna av. Utan att framkalla någon form av dåsighet.(
   1)

   Inte nog med det, då L-teanin och andra viktiga fytonäringsämnen binder koffeinet i matcha resulterar detta i att koffeinet sprider sig försiktigare och långsammare ut i kroppen. Istället för att hälla i sig kaffe eller annan energidryck var- varannan halvtimme kan du därför slappna av med en kopp matcha som ger en jämn energinivå under 4-6 timmar.


   2. Antioxidanter   Bland alla "superfoods" är matcha det livsmedel som har högst ORAC-värde (oxygen radical absorption capacity). ORAC är en metod som används för att genom biologiska tester mäta antalet antioxidanter i olika livsmedel som bönor, kryddor, bär och då även matcha. Som bilden visar innehåller matcha en betydligt större mängd antioxidanter än de andra superfood-medlemmarna gojibär, blåbär, spenat, granatäpple, acaibär och broccoli.


   3. Ett harmoniskt fokus

   Matcha innehåller både koffein och L-teanin. Den här kombinationen av koffein och L-teanin har visat sig passa som hand i handske för den som vill öka sin koncentration, förbättra sitt minne eller göra bättre ifrån sig vid mer kognitivt utmanande uppgifter.(1,2) Studier har även visat att de negativa effekterna av koffein som kan uppstå, det vill säga nervositet, ångest, stress och trötthet, minskar.(3)

   För att få en så optimal effekt som möjligt av den här kombinationen ska det vara minst dubbelt så mycket L-teanin som koffein. Vår matcha innehåller 64 mg koffein och 200 mg L-teanin. Perfekt för den som vill vara produktiv under flera timmar.


   4. Kalla in katekinerna!

   En av antioxidanterna som matcha innehåller i särskilt hög grad är Epigallokatekingallat (EGCG). Faktum är att matcha innehåller 137 gånger så mycket EGCG som i vanligt grönt te.(1) Studier har visat att EGCG kan vara förebyggande mot inflammationer, vissa former av cancer, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och andra kroniska sjukdomar.(2,3)


   EGCG och andra katekiner relaterade till EGCG kan även agera som starka antioxidanter i förebyggande syfte mot fria radikaler. Produktionen av fria radikaler bildas i särskilt hög grad när vi tränar intensivt, utsätts för stress, vid inflammationer eller när vi utsätts för strålning eller solning. När de fria radikalerna blir för många för kroppen att hantera kan långa kedjor av mutationer bildas i vårt DNA. Den här typen av mutationer bidrar till att kroppen åldras, så kallad oxidativ stress. EGCG kan hjälpa kroppen att stabilisera de fria radikalerna och motverka den här typen av skador på cellerna som kan uppstå. (4)


   5. Kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

   Matcha är ett grönt te där du konsumerar hela tebladen istället för att bara låta det ligga i och dra i vatten några minuter. Att dricka vanligt te är lite som att koka spenat och sen sila bort spenaten. Du går miste om nästan all näring!

   Ett flertal studier har visat på att grönt te kan förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Det har visat sig minska nivån av ‘dåligt’ kolesterol och fetter i blodet.(1,2) Observationsstudier har också visat att om man dricker matcha regelbundet löper man mindre risk för att drabbas av hjärtsjukdomar och stroke.(3)

   Matcha kan alltså i kombination med en bra kost och hälsosam livsstil hjälpa till att hålla ditt hjärta friskt och skydda dig mot sjukdomar.


   6. Din mage älskar matcha

   Levern spelar en nyckelroll för att skölja ut gifter, metabolisera skadliga ämnen och bearbeta näringsämnen.

   En studie har visat att matcha kan skydda levern och njurarna från skador hos råttor med diabetes.(1) I en annan studie gavs 80 personer med skrumplever antingen en placebotablett eller 500 mg extrakt grönt te dagligen i 90 dagar. Efter 12 veckor minskade markörerna för leverskada i gruppen som fick grönt te.(2)

   En annan meta-analys av 15 olika studier visade också att dricka grönt te var förknippat med en minskad risk att utveckla en leversjukdom.(3)

   Sammanfattningsvis kan man med säkerhet säga att matcha uppskattas av din kropp. Kanske är det dags att ge den en gåva?